Inschrijven op de reservelijst via QVAX

De QVAX reservelijst loopt leeg ... Vul hem snel terug aan! Registreer je vandaag nog of geef je beschikbaarheden opnieuw in. Vanaf 16 jaar kan je je inschrijven.

Meld je aan op de reservelijst

Via QVAX kan je je online inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het vaccinatiecentrum. Je kan er aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen.

Als een vaccinatiecentrum dan mensen nodig heeft om snel vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van QVAX automatisch de mensen met hoogste prioriteit (bv. de oudsten) kunnen oproepen die hebben aangegeven dan beschikbaar te zijn.

Je krijgt dan een sms en e-mail en wordt gevraagd om snel te reageren, meteen online te bevestigen dat je de vrijgekomen plaats inneemt en je naar het vaccinatiecentrum te begeven.

Hoe werkt het?

1. Registreer je online via QVAX.be

 • Iedereen kan zich inschrijven die:
  • 16 jaar of ouder is;
  • nog geen uitnodiging ontvangen heeft voor vaccinatie.
 • Je vult een aantal gegevens in: naam, rijksregisternummer, e-mail en telefoonnummer.
 • Je duidt aan op welke momenten je de komende week of weken beschikbaar bent om snel naar het vaccinatiecentrum te gaan. Je engageert je dat je die kalender up-to-date houdt en daadwerkelijk beschikbaar bent op die momenten.

2. Het vaccinatiecentrum heeft vaccins over en roept mensen op van de reservelijst

Het vaccinatiecentrum vaccineert eerst mensen die een uitnodiging tot vaccinatie gekregen hebben. Maar soms komen mensen niet opdagen voor hun afspraak en heeft het vaccinatiecentrum een paar dosissen op overschot. Dan doet het vaccinatiecentrum een beroep op de reservelijst uit QVAX.

 • Het vaccinatiecentrum stuurt via QVAX een sms en e-mail naar de meest prioritaire mensen die op de reservelijst staan om hen te vragen snel naar het vaccinatiecentrum te komen.
 • De oproepen gaan eerst naar de mensen met de hoogste prioriteit: eerst naar de oudste mensen, dan naar mensen met onderliggende aandoeningen. Het is dus niet zo dat wie zich eerst heeft ingeschreven, eerst opgeroepen zal worden.

3. Word je opgeroepen van de reservelijst? Bevestig snel en ga naar het vaccinatiecentrum

Krijg je een sms en/of-email?

 • Dan heb je 30 minuten de tijd om te bevestigen dat je snel naar het vaccinatiecentrum zal komen. Als je niet op tijd reageert, heb je je kans gemist en wordt de volgende persoon op de reservelijst opgeroepen.
 • Zodra je bevestigt, zal je online doorgestuurd worden naar een reservatiesysteem om een afspraak te maken hoe laat precies je in het vaccinatiecentrum verwacht wordt voor je vaccinatie. Je boekt dan meteen ook je tweede vaccinatiemoment (voor de meeste vaccins zijn er immers twee dosissen nodig). Hie zie je hoe je in het reservatiesysteem een afspraak maakt.
 • Als je niet lukt om zelf online je afspraak te maken, vraag dan hulp aan een kennis of familielid.

Als je niet of te laat reageert op een oproep, vervalt ook je inschrijving op de reservelijst en moet je je opnieuw inschrijven.


Veelgestelde vragen

Kan ik me telefonisch of via mail aanmelden voor de algemene reservelijst QVAX?

Nee, dat is niet mogelijk. De reservelijst van QVAX werkt via een aanmelding met een persoonlijk account en wachtwoord. Ook jouw gegevens en beschikbaarheden worden daar verzameld. Als je echt hulp wilt bij de online stappen, kan een kennis of familielid dit samen met jou invullen.

Hoe werken de reservelijsten?

Soms bevestigen mensen hun afspraak niet of ze komen niet opdagen op hun afspraak. Als er op een vaccinatiedag vaccins over zijn, bellen we personen op die op de reservelijst staan. Dan krijgen zij een spuitje. Zo gaan er geen vaccins verloren.

Let wel op: je inschrijving op de reservelijst is geen garantie dat je een vaccin krijgt of dat we je zullen bellen. We volgen voor de reservelijsten de algemene richtlijnen en adviezen. De volgorde in de vaccinatiestrategie wordt ook toegepast op de reservelijst. Je kan dus enkele opgeroepen worden als jouw doelgroep aan de beurt is.