Leerlingen GO! De Wijzer helpen in vaccinatiecentrum

Gepubliceerd op dinsdag 13 april 2021 16.51 u.
Na de paasvakantie gaan de leerlingen van GO! Campus Genk - Technisch Atheneum De Wijzer gemiste praktijklessen inhalen én tegelijkertijd hun steentje bijdragen aan de vaccinatiecampagne.

Jongeren hebben het moeilijk in coronatijden. Maar ze hebben ook begrip voor de situatie en houden zich goed aan de maatregelen. ‘Op onze school sta ik er elke dag van te kijken hoe gedisciplineerd en hoe gewoon jongeren het al vinden om constant hun handen te ontsmetten en een mondmasker te dragen, zowel in de klas als op de speelplaats’, zegt directeur Ester Vandyck.

En toch is ook de opleiding van de jongeren en cursisten erg veranderd. Binnen het studiegebied Maatschappelijk Veiligheid is er in normale omstandigheden een gezonde mix van theorie en praktijk. Via voordrachtgevers, gastsprekers, bezoeken en werkplekleren krijgen jongeren een zicht op de heterogeniteit aan jobs binnen de veiligheidssectoren. In coronatijden bleef de opleiding tot nu toe erg theoretisch. Het oprichten van de vaccinatiecentra bracht hierin verandering. Jongeren boden zich spontaan aan in hun gemeente om als vrijwilliger te helpen.

Cursuscoördinator Hannelore Vaes werkte samen met de verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum een haalbare regeling uit voor praktijklessen op verplaatsing. Vanaf eind april gaat een tiental jongeren onder begeleiding van een leerkracht ’s maandags helpen in het vaccinatiecentrum. Als voorbereiding op het werkplekleren gingen de leerlingen en leerkrachten alvast op plaatsbezoek en kregen een briefing over de verschillende functies in het vaccinatiecentrum. Dat jongeren hier gemotiveerd aan willen deelnemen, bleek al heel snel uit de vele interessante vragen die de ze stelden.

Naast het onthaal en het toezicht houden in het vaccinatiecentrum zullen deze jongeren ook ambassadeurs van de vaccinatiecentra zijn. Ze kunnen op een laagdrempelige manier mensen verder helpen en gerust stellen, soms ook in de moedertaal van de bezoekers.
Cursuscoördinator Hannelore Vaes is trots en fier op haar leerlingen en cursisten: ‘Uit de motivatie en interesse van de leerlingen blijkt dat zij zich heel erg bewust zijn van de uitzonderlijke situatie en de maatschappelijke rol die zij kunnen spelen hierin.’